Het is al langer bekend dat huurwoningen in Nederland niet altijd even gemakkelijk te vinden zijn. Zelfs wanneer je er een vind is de kans erg klein dat jij de nieuwe bewoner zult worden. Er staan namelijk meerdere mensen in de rij. Om deze reden worden veel huurders richting de vrije sector geduwd om daar iets te huren. Gelukkig voor deze huurders worden er regelmaat nieuwe wetten en regelingen getroffen om hun leven gemakkelijker te maken. Ook in 2021 zijn er wat veranderingen geweest. Deze bespreken we kort.
Huurwoningen in de vrije sector
De meest bekende verandering of wetswijziging is dat mensen die huren in de vrije sector een maximale huurverhoging krijgen. In het verleden was het zo dat verhuurders volledig zelf mochten kiezen óf ze de huur zouden verhogen en met hoeveel. Benieuwd of deze nieuwe regel betrekking heeft op jouw situatie, dan moet je wel weten in wat voor soort huurwoning jij woont. Je hebt sociale woningen, deze worden door de overheid beheerd én verhuurd en je hebt woningen in de vrije sector. Dit zijn huurwoningen die in het bezit zijn van de particulier. Het grote verschil tussen de twee is dat sociale huurwoningen maximaal 750 euro per maand mogen kosten. In de vrije sector is dat anders. Daar bepaald de verhuurder, aan de hand van verschillende regels en richtlijnen, hoeveel huur er gevraagd kan worden.
Verlaging van de huur
Dit jaar bestaat niet alleen uit huurstijgingen, maar ook veel huurders krijgen goed nieuws: hun maandelijkse huur gaat wellicht dalen. Voor de een zijn dit een paar euro’s, terwijl het voor de ander een paar tientjes per maand kan schelen. Dit is volledig afhankelijk van jouw kale huurprijs. Niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor een huurkorting Deze maatregel geldt alleen voor mensen met een laag inkomen en een kale huur boven de liberalisatiegrens. Ze worden iets onder deze limiet verlaagd, zodat ze kunnen profiteren van ‘betaalbare huurwoningen’. Volgens de overheid is dit juist een sociale huurwoning.