Iedereen die heilige leeftijd van 18 heeft bereikt (en tegenwoordig zelfs jonger), krijgt ermee te maken: de fiets die je al deze jaren trouw is geweest, inruilen voor een auto. Dat is het doel in ieder geval. Op de weg zie je talloze lesauto’s die jou motiveren ook de te gaan beginnen.
Eindelijk je rijbewijs gehaald, alle vaardigheden op zak, nieuwe auto voor de deur en de regels die je ondertussen kunt dromen. Je kent het wel… niet op je telefoon tijdens het rijden en al helemaal niet achter het stuur kuipen als je wat glaasjes drank op hebt. Maar wist je dat veiligheid zelfs zit in je eigen gezondheid? Dat klinkt misschien best gek. Want hé, je moet wel helemaal gek zijn als je met 40 graden koorts besluit om de auto te pakken. Maar het risico is er al eerder dan zo erg ziek te zijn. Iets waar velen van ons rond de warme periodes mee te maken krijgen: hooikoorts. Onwijs vervelend, maar helaas geen ontkomen aan mogelijk. En nog vervelender in dit geval, is dat je dus niet alleen rekening moet houden met het weer, je medicatie en je zakdoekjes, maar ook met die rijvaardigheid.
’s Zomers rijden
Ik hoor je al denken: “De hele zomer geen autorijden omdat ik hooikoorts heb? Wat een onzin.” Zo letterlijk hoeft het natuurlijk niet te zijn, maar de gevolgen die hooikoorts hebben op een bestuurder, moeten zeker niet onderschat worden. Zo melden een aantal onderzoekers van het Maastricht UMC+ dat zij ontdekt hebben dat het effect van hooikoorts-symptomen op de rijvaardigheid vergelijkbaar is met een 0,05 alcoholpromillage in het bloed. Een best gek idee toch? Gelukkig is er hooikoortsmedicatie die de rijvaardigheid kan herstellen (voor een groot gedeelte), maar wees op je hoede: sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je minder alert kunt zijn. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Bespreek dit daarom altijd vooraf met je huisarts.
In het algemeen word er door rijscholen niet of weinig geïnformeerd over deze kwestie. Ook vele artsen brengen het niet ter sprake. Terwijl toch 1 op de 5 mensen last heeft van hooikoorts. En ook al heb jezelf geen last van hooikoorts, je kan best voorstellen hoe vervelend de situatie is. Niezend en met rode en jeukende ogen achter het stuur. Een risico dat nog behoorlijk onderbelicht is. Niet veilig natuurlijk, maar ook vervelend als je rij-examinator hier geen rekening mee houdt doordat hier weinig over bekend is. Met volle moed ga je afrijden, maar je bent toch wel indirect een beetje achtergesteld door moeder natuur. In hoeverre is dat nog eerlijk?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Niet alleen wanneer een rijinstructeur of examinator naast je zit, maar ook voor al die andere veilige kilometers in de toekomst.
Bij Cordewener (Rijschool Maastricht), staat jouw veiligheid en gemak centraal. Daarom bespreken we dit soort dingen graag met iedereen die bij ons lest. Want autorijden is iets an sich, maar autorijden, wetend dat je helemaal ‘op de goede weg zit’, is iets wat elke goede bestuurder ervaart. En daar werken we naar toe!
Welkom bij Cordewener, voel je vrij om een kijkje te nemen op onze website en wie weet schudden wij elkaar binnenkort de hand om samen te beginnen aan jouw rijlessen!