Direct vanaf het moment dat je jouw rijbewijs hebt gehaald ben je aan het participeren aan het verkeer. Je doet mee met de rest, je bent onderdeel van het verkeer geworden. Tijdens de rijlessen die je voorafgaand hebt gehad heb je geleerd hoe je veilig en goed mee kunt gaan in het verkeer. Die lessen zijn erg waardevol en je past ze in het dagelijks leven toe. Toch zul je merken dat het er in de praktijk, met of zonder begeleider net weer iets even anders aan toe gaat. Wat zijn de eerste lessen waar je aan denkt wanneer je participatie aan het verkeer hoort?
Terug denken aan je lessen
Waarschijnlijk denk je terug aan een van de aller eerste rijlessen die je hebt gehad. Jouw rijinstructeur zei tegen jou dat je altijd rustig moet blijven. Want wanneer je kalm bent maak je de beste keuzes. Als je gestrest bent of wanneer je met slechte zin achter het stuur kruipt, dan maak je vaak overhaaste beslissingen. Onthoud altijd goed dat veiligheid het meest belangrijke is. Een andere wijze autorijles die je moet toepassen om participatie aan het verkeer zo makkelijk mogelijk te maken is goed doorstromen. Wat hiermee word bedoel is dat je het verkeer niet ophoud. Wanneer je bijvoorbeeld in het centrum van de stad rijdt rond de spits, dan moet je ervoor zorgen dat je goed doorrijd. Je hoeft geen 80 te rijden waar je 50 mag, maar ga alsjeblieft niet stapvoets rijden terwijl er een hele riedel achter je rijd.
Een goede doorstroom van groot belang
Waarom een goede doorstroom belangrijk is? Wat dacht je van files. Nederland is gemiddeld gezien het land waar de meeste en langste files staan in Europa. Dit komt onder andere door een slechte doorstroom in het verkeer. Nu is het ook wel zo dat onze snelwegen ontzettend druk zijn. Neem bijvoorbeeld de A2 richting Eindhoven. Deze staat doordeweeks iedere ochtend vast.
Het is van belang dat iedere automobilist de sleutellessen van het autorijden waarborgt en naleeft. Alleen zo is participatie aan het verkeer voor iedereen weggelegd.