Als je het geluk hebt om een elektrische auto te kunnen rijden, is het hebben van een eigen laadpaal wel zo prettig. Zo kun je wanneer je maar wilt je auto van de nodige stroom voorzien. En het is doorgaans ook nog eens voordeliger dan laden bij een laadstation. Maar, betekent het hebben van een eigen laadpaal dat ook anderen er zomaar gebruik van kunnen maken? In dit artikel leggen we het je uit!
- Open toegang
De eenvoudigste en tevens voordeligste manier van thuisladen is om te kiezen voor open toegang. Je voorkomt hiermee namelijk een hoop rompslomp. Laden betekent in dit geval letterlijk de laadkabel in het stopcontact pluggen en dus geen gedoe met laadpassen of laadsleutels. Dit betekent echter ook dat iedereen van jouw laadpaal gebruik kan maken. Handig als ook je partner een elektrische auto rijdt of als bezoek hun auto graag wilt laden, maar bedenk wel dat dit allemaal jouw stroom kost. Bovendien heb je er geen zicht op als je zelf van huis bent.
- Laadpas
Je kunt er ook voor kiezen om te laden met een laadpas. Of dit mogelijk is hangt af van de provider van de laadpaal – laat je hierover adviseren door Laadpaal Nederland. Bij een laadpas kun je vaak instellen welke laadpassen er gebruik kunnen maken van jouw laadpaal. Je kunt de laadpassen van bekenden in dat geval toevoegen, zodat ook zij de laadpaal kunnen gebruiken. Zo voorkom je dat er ongewenst gebruik wordt gemaakt van jouw laadpaal. Als je een auto van de zaak hebt en de laadpaal door je werkgever is geïnstalleerd, is het vaak lastiger om anderen bij jouw laadpaal te laten laden.
- Sleutel
De derde optie is een compromis tussen de twee voorgaande: een fysieke sleutel. Voor het stopcontact bevindt zich een klepje die je met een sleutel kunt openen als je wilt laden en weer af kunt sluiten als je daarmee klaar bent. Een zeer effectieve optie: geen mogelijkheid tot digitaal ‘kraken’ en je hebt alsnog zicht op het gebruik ervan.