Nederland beschikt over verschillende hulpdiensten, namelijk de politie, de brandweer en de ambulance. Deze hulpdiensten zijn instanties met een hulpverlenende taak bij ongevallen en rampen. Bij een melding van een incident wordt er onmiddellijk contact opgenomen met deze hulpdiensten, zij zorgen er dan voor dat ze binnen een paar minuten ter plaatse zijn.
De voertuigen
De voertuigen van de hulpdiensten zijn altijd heel zichtbaar, dit is ook noodzakelijk. Als bijvoorbeeld de politie naar een plek moet gaan, moeten de auto’s op de weg ook weten dat ze eraan komen. Hiervoor zijn de felle kleuren dus bedoeld. Ook wordt er gebruik gemaakt van geluidssignalen, zodra iemand dit geluid hoort zal degene meteen alert zijn. Het voertuig krijgt dan meteen van iedereen voorrang.
In Nederland is de volgende regel gemaakt; als er een ongeluk gebeurt, bel dan meteen 112. Maar waarom 112? Dit nummer is de centrale poort naar alle hulpdiensten. Dit nummer is niet bedoeld voor de minder urgente ongelukken, hiervoor zijn andere nummers ontwikkeld. Knoop dit nummer dus voor altijd in je oren!
Aanrijtijden
Voor iedere hulpdienst gelden er aanrijtijden, dit is het aantal minuten waarin een hulpdienst teer plekken moet zijn. Bij de ambulance geld dat er bij 95% van de gevallen de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. De brandweer heeft vaak variabelere tijden, maar hier geld het aantal van acht minuten. Bij de politie moeten ze ook, net als de ambulance, binnen 15 minuten aanwezig zijn. Per provincie zijn er ook andere hulpdiensten, bijvoorbeeld Pechhulp Rotterdam. Pechhulp Rotterdam komt meteen ter plekke als je een auto-ongeluk hebt gehad. Veel inwoners zijn erg blij met de hulpdiensten in Nederland. De hulpdiensten zorgen er namelijk voor dat je altijd geholpen kan worden op vervelende moment, maar ook op allesbeslissende momenten. Al met al mogen we trots zijn op deze mensen in Nederland.