Het behalen van je rijbewijs zorgt voor vrijheid en onafhankelijkheid. Er zijn rijbewijzen voor de auto, motors, scooters, vrachtwagens, bussen en tractors, die elk onder een eigen rijbewijscategorie behoren. Voor ieder rijbewijs gelden namelijk andere eisen. Met een autorijbewijs mag je bijvoorbeeld geen tractor besturen. Maar welke verschillenden soorten rijbewijzen zijn er allemaal?
Bromfietsrijbewijs AM
Met een AM rijbewijs mag je gebruik maken van een scooter, speedpedelec, brommobiel en brom- en snorfiets. De theorie voor dit rijbewijs mag je als je 15,5 jaar oud bent al behalen. Als je 16 bent mag je opgaan voor je praktijkexamen. Als je zowel je theorie als praktijkexamen hebt behaald, mag je met 16 jaar zelfstandig de weg op. Wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs A en/of B, hoef je geen examen af te leggen voor je AM rijbewijs. Dit wordt dan automatisch toegekend.
Motorrijbewijs A, A1 en A2
Als je graag wilt leren motorrijden, moet je voor rijbewijs A, A1 of A2 gaan. Deze verschillende categorieën geven het maximale vermogen aan waar je mee mag rijden. Als je 18 jaar bent, mag je opgaan voor je A1-rijbewijs. Je mag dan lichte motors tot 125cc besturen en die een maximaal vermogen van 11 kW hebben. Als je deze hebt behaald en je wilt zwaardere motors besturen, zul je moeten wachten totdat je 20 jaar bent. Dan mag je examen doen voor je A2-rijbewijs. Als je deze examens hebt behaald, mag je middelzware motoren besturen. Deze hebben een maximaal vermogen van 35 kW.
Als je de zwaarste motors wilt besturen, zul je je A-rijbewijs moeten behalen. Om dit rijbewijs te kunnen halen, moet je minimaal 22 jaar oud zijn en dien je minimaal twee jaar in het bezit te zijn van een A2 rijbewijs. In dit geval doe je dan alleen het AVD-examen (examen voertuigenbeheersing). Als je rechtstreeks voor je A-rijbewijs wilt gaan, dien je minimaal 24 jaar oud te zijn. Je krijgt dan een los AVB-, AVD- (verkeersdeelneming) en theorie-examen.
Ook interessant: de taxi opleiding volgen
Autorijbewijs B
Als je een auto wilt besturen, dien je in bezit te zijn van een rijbewijs B. Dit rijbewijs is 10 jaar geldig en kun je behalen door een theorie- en praktijkexamen succesvol af te ronden bij het CBR. Als je 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met je rijlessen. Je praktijkexamen kun je dan afleggen als je 17 bent. Als je je rijbewijs hebt behaald voordat je 18 bent, mag je onder begeleiding van een coach autorijden. Met dit rijbewijs mag je niet meer dan 8 personen (exclusief jezelf) vervoeren. Als je meer dan 8 personen wilt vervoeren, dien je het busrijbewijs D te halen.
Rijbewijs BE en B+ voor auto aanhangwagen
Als je een caravan of aanhangwagen aan je auto wilt hangen en hiermee de weg op wilt, kan het zijn dat je hier een speciaal rijbewijs voor nodig hebt. Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg en weegt samen met de auto meer dan 3500 kg maar minder dan 4250 kg, dien je een BE of B+ rijbewijs te halen. Een aanhanger rijbewijs halen kun je doen door te slagen voor het praktijkexamen bij het CBR en een apart theoriecertificaat te behalen. Uiteraard is het hiervoor ook verplicht om in het bezit te zijn van een B-rijbewijs.
Vrachtauto C-rijbewijs
Met een C-rijbewijs op zak mag je vrachtauto’s besturen. Je mag dit praktijkexamen afleggen zodra je 18 jaar oud bent. Voordat je je praktijkexamen mag afleggen, dien je eerst medisch gekeurd te zijn moet je in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring. Daarnaast moet je niet één maar twee theorie-examens afleggen. Het eerste examen gaat over verkeer en techniek en het tweede examen over administratie. Net zoals bij het motorrijbewijs heb je bij het vrachtautorijbewijs ook verschillende categorieën. Met een CE-rijbewijs mag je een vrachtauto met aanhangwagen besturen en met een C1-rijbewijs mag je een vrachtauto tussen de 3.500 en 7.500 kg besturen. Een C1E-rijbewijs geeft je de mogelijkheid om deze twee te combineren. Je mag in dit geval dus een vrachtauto tussen de 3.500 en 7.500 kg mét aanhanger besturen.
Autobus D-rijbewijs
Als je in bezit bent van een D-rijbewijs mag je personen vervoeren met een autobus. Om dit beroepsmatig te mogen doen dien je ook in het bezit te zijn van de code 95. Ook dit rijbewijs kent verschillende categorieën. Met een DE-rijbewijs mag je een autobus met aanhanger vervoeren. Met een D1 rijbewijs mag je tot 16 personen vervoeren in een autobus. Het D1E rijbewijs is een combinatie van deze twee rijbewijzen. Hiermee mag je namelijk vanaf 8 tot 16 personen vervoeren in een autobus mét aanhanger. Om dit rijbewijs te kunnen behalen, moet je minimaal 24 jaar oud zijn en dien je drie theorie-examens af te leggen, namelijk Verkeer & Techniek, Administratie en Administratie Cases. Dit rijbewijs is 5 jaar geldig. Om dit rijbewijs te kunnen vernieuwen heb je een gezondheidsverklaring nodig.
Tractorrijbewijs T
Met een T-rijbewijs mag je MMBS-voertuigen besturen. Dit zijn motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Deze rijden namelijk niet sneller dan 45 kilometer per uur. Denk hierbij aan bezemwagens, sneeuwschuivers en wegtreintjes. Dit rijexamen mag je vanaf al afleggen als je 16 jaar oud bent.
Het behalen van verschillende rijbewijzen geeft je dus veel vrijheid en mogelijkheid om jezelf makkelijker te vervoeren. Of je nu houdt van razendsnelle motoren de tractoren en vrachtwagen, er is voor elke interesse en behoefte wel een rijbewijs.
Heb jij net je rijbewijs gehaald en ben je nog aan het zoeken naar de perfecte auto? Lees hier alles over het kiezen van een veilige auto.